dissabte, 1 de juny del 2013

Tirant lo Blanc. Joanot Martorell

Què has de saber


- Qui era Joanot Martorell: a què es va dedicar abans d'escriure, quin parentiu tenia amb Ausiàs March, per quins països va viatjar...
- Tirant lo Blanc: argument i característiques

- Els personatges del Tirant: breu ressenya de cadascun:
   *Tirant
   *Carmesina
   *Estefania
   *Plaerdemavida
   *La viuda Reposada
   *Hipòlit
   *Diafebus
   *L'emperador
   *L'emperadriu

Important!!

Joanot Martorell va ser, com Ausiàs March, primer cavaller i després escriptor. La seva novel·la Tirant lo Blanc ha esdevingut una de les millors novel·les cavalleresques de tot el món. Es diu que no va arribar a acabar-la perquè va morir i ho va haver de fer el seu amic Martí Joan de Galba però aquesta teoria no està comprovada.
L'argument de Tirant ens presenta un cavaller, jove, noble, valent, que en les seves conquestes arriba fins a Constantinobla on s'enamora de la filla dels emperadors, la Carmesina, una noia molt jove i bella, l'obsessió de la qual és arribar verge al matrimoni.
Tirant mor al llit a causa d'un refredat, Carmesina mor de tristor i l'emperador, el seu pare, també mor a causa d'aquestes morts.
La novel·la alterna els episodis bèl·lics (de guerra) amb els amorosos.

Personatges:
Tirant: jove cavaller valent i noble que s'enamora de Carmesina i mor a causa d'un refredat

Carmesina: jove noia, molt bella, filla de l'emperador de Cosntantinobla. Vol arribar verge al matrimoni amb Tirant. Mor de pena en saber la seva mort.

Estefania: donzella de Carmesina. L'ajuda amb les seves trobades amoroses amb Tirant. S'enamora de Diafebus amb qui es casa en secret.

Plaerdemavida: una altra de les donzelles de Carmesina

La viuda Reposada: viuda jove que viu a la Cort ja que va ser la dida de la Carmesina. S'enamora de Tirant i fa tot el possible perquè la parella trenqui. És una dona cruel que no dubta a fer allò que calgui per aconseguir els seus propòsits.

Hipòlit: jove cavaller cosí de Tirant que lluita amb ell. S'enamora de l'emperadriu amb qui es casarà després de la mort de l'emperador.

Diafebus: jove cavaller, també cosí de Tirant. Parella d'Estefania

Emperador: pare de Carmesina. Mai sabrà de la infidelitat de la seva esposa i morirà de pena després de la mort de la seva filla.

Emperadriu, mare de Carmesina. Estima l'emperador però l'enganya amb un home més jove, Hipòlit.

Enllaços

http://www.xtec.cat/~acarre/aspectes/caracte.htm
http://ca.wikipedia.org/wiki/Curial_e_G%C3%BCelfa

La novel·la cavalleresca. Curial e Güelfa

Què has de saber:
- Quina diferència hi ha entre els llibres de cavalleries, de moda a Europa durant el segle XV, i la novel·la cavalleresca.
- Curial e Guëlfa, novel·la cavalleresca d'autor desconegut. Argument i característiques

Important!!
La diferència entre les novel·les de cavalleries tan de moda durant el segle XV a Europa, sobretot a França, i les nostres de la mateixa època és que les novel·les de cavalleries contenen elements fantàstics: mags, fades, bruixes, espases màgiques... mentre que les nostres novel·les, anomenades cavalleresques, són del tot realistes. Els herois són éssers de carn i ossos que lluiten, s'enamoren, són ferits i fins i tot moren, com Tirant, d'un refredat.

Curial e Güelfa és una de les millors novel·les cavalleresques. És d'autor desconegut i narra les aventures de Curial, cavaller mediocre, que s'enamora de Güelfa, dama de la cort que farà tot el possible per millorar el prestigi de Curial com a cavaller i poder casar-se amb ell ja que un matrimoni d'una dama amb un cavaller amb poc prestigi no era possible. Ho aconseguirà. Tindrà, doncs, un final feliç

http://www.xtec.cat/~acarre/aspectes/caracte.htm
http://ca.wikipedia.org/wiki/Curial_e_G%C3%BCelfa