dilluns, 27 de gener del 2014

El modernisme

Què has de saber 
- Característiques generals
- Els quatre elements importants:

  1. El bar dels Quatre Gats
  2. Les festes modernistes de Sitges
  3. La revista L'Avenç
  4. La revista Pèl i Ploma

Coincidint amb la fi del segle XIX, es donen a tot Europa una sèrie de canvis socials i econòmics que, amb noms diferents segons els països –Art Nouveau, Moderns Style,
Style Liberty, Jugendstil- provoquen un auge inesperat de les arts i de les ciències.

El Modernisme és el moviment cultural que va sorgir a Catalunya, entre els segles XIX i XX, amb la voluntat de transformar la cultura tradicional catalana en una cultura moderna. Els impulsors d'aquest moviment volien acostar Catalunya a Europa i creien que calia deixar de banda els aspectes més tradicionals de la cultura i introduir-hi idees renovadores.

Les seves característiques principals són la presència de la natura i d'al·lusions als sentits, i la recerca de la bellesa perfecta, sobretot en l'àmbit formal, per fugir d'una realitat hostil. L'artista es considera un bohemi que viu la veritable existència, la del plaer i la bellesa, lluny de les obligacions quotidianes.

En el Modernisme hi ha dos corrents:
Regeneracionisme. Hi ha un desig de transformació i canvi de la societat. Els intel·lectuals modernistes contribuïen amb les seves creacions literàries a la denúncia i crítica dels esdeveniments del moment. L’actitud crítica i el compromís polític envers les realitats socials de la seva època, caracteritzen la postura, entre d’altres de Joan Maragall.
Esteticisme. A diferència del regeneracionisme, propugnava el concepte de l’art per l’art, és a dir, que l’artista amb la seva activitat no tenia per què transformar la societat. El representant més destacat d’aquest corrent és Santiago Rusiñol, imatge d’artista bohemi i fundador de les anomenades Festes modernistes de Sitges.


1. El bar dels Quatre Gats
Els Quatre Gats fou una cerveseria cabaret inaugurat a Barcelona el 14 de juny de 1897. Està situat al carrer de Montsió, als baixos de la Casa Martí, edifici modernista de Josep Puig i Cadafalch (1896). Durant els sis anys en què va romandre actiu, fins al 1903, va ser un dels nuclis principals del Modernisme. Va ser adoptat com a lloc de trobada d'artistes i personatges insòlits. Al local s'hi van realitzar vetllades literàries, espectacles de titelles i d'ombres, vetllades musicals, lectures poètiques, exposicions d'art...

2. Les festes modernistes de Sitges
Van ser organitzades per Santiago Rusiñol i celebrades al Cau Ferrat, a Sitges. Aquestes festes van ser concebudes amb la finalitat de donar a conèixer totes les iniciatives que s'estaven produint per modernitzar la societat catalana i rebutjar l'art del passat. Eren festes restringidies als artistes.
https://parles.upf.edu/llocs/liteca/biblioteca-discurs-llegit-sitges-en-la-tercera-festa-modernista

3. La revista L'Avenç
Va ser una revista cultural fundada el 1881. Es va convertir en la plataforma dels joves intel·lectuals modernistes (Maragall, Fabra, Jaume Brossa, Alexandre Cortada...). L'objectiu principal de la revista i dels intel·lectuals que hi col·laboraven era recollir les novetats del moment, ser moderna i progressista. Per això serà la introductora de l'obra de Nietzsche i d'Ibsen, entre d'altres.

4. La revista Pèl i ploma
Va ser una revista artística i literària que es va fundar a Barcelona el 1899.



Quant a escriptors:
NARRATIVA
- Narrativa rural: Víctor Català
- Narrativa costumista: Santiago Rusiñol
- Narrativa decadentista: Prudenci Bertrana

POESIA
- Proposta espontaneista: Joan Maragall
- Proposta formalista. L'escola mallorquina: Miquel Costa i Llovera i Joan Alcover

TEATRE
-  Santiago Rusiñol


Enllaços

http://ca.wikipedia.org/wiki/Literatura_modernista
http://lletra.uoc.edu/ca/periode/el-modernisme



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada