dimarts, 6 de maig del 2014

J.V.Foix


Què has de saber?
J. V Foix
L'altre gran poeta de les Avantguardes, J.V Foix comença la seva vida d'escriptor influenciat pel Noucentisme però aviat es decantarà cap a l'Avantguarda. Els seus poemes tenen més contingut avantguardista que no pas forma tot i que també li podem trobar algun que altre cal·ligrama.

Josep Vicenç Foix i Mas neix a Sarrià (població incorporada a Barcelona el 1922) . Fill del pastisser amb més renom del lloc, estudia a l'escola pública  Inicia, després del batxillerat, la carrera de Dret amb certa desgana, però abandona els estudis al segon any. 

En lloc d'assistir a les classes, va a la Biblioteca Universitària i llegeix els clàssics catalans, grecs, llatins i francesos: Ausiàs March, Petrarca, Dant, Llull, Lord Byron o Charles Baudelaire. La lectura i la literatura són a partir de cert moment la seva dedicació, a banda d'ajudar el seu pare a la confiteria de Sarrià. 

A partir de 1916 s'integra a les penyes i als grups d'intel·lectuals i artistes barcelonins, especialment a la penya de l'Hotel Continental, on coneix –entre d'altres– els poetes López Picó, Salvat-Papasseit, Carles Riba i Joaquim Folguera, que l'incorpora a La Revista. En aquests anys inicia una intensa activitat literària, intel·lectual i periodística. S'interessa per les avantguardes, tant literàries com pictòriques. Presenta les primeres exposicions de Salvador Dalí i Joan Miró, i tradueix i difon la nova poètica d'avantguarda francesa. 

A la postguerra, Foix –que es veu obligat a renunciar a tota la seva activitat de periodista i agitador cultural– reprèn, mort el seu pare, el negoci familiar de pastisser i, a la vegada, se centra en la reelaboració i publicació de la seva obra poètica. Paral·lelament, anirà ajudant i col·laborant amb els joves artistes catalans que rescaten l'art d'avantguarda català, estroncat i marginat pel franquisme. Així, Foix realitza obres conjuntes amb els joves del grup de Dau al Set, principalment amb Joan Ponç. Foix, que encara té semblances amb els noucentistes, vol instaurar la tradició i a la vegada tenir relació amb els corrents literaris més nous. Un vers seu ho resumeix: «M'exalta el nou i m'enamora el vell». 

J. V. Foix mor al seu pis de Sarrià, el 29 de gener de 1987, l'endemà mateix del seu aniversari, als noranta-quatre anys, en el cim del seu prestigi literari. 

La seva obra més important és Sol i de dol

Sol i de Dol és el primer poemari de l'autor. És una síntesi de classicisme i avantguardisme. Reflexiona sobre diversos temes clau de la modernitat com ara la crisi d'indetitat personal en un món cada vegada més tecnificat. Explica els conflictes i dubtes del propi poeta. Presenta un protagonista - el seu jo- desorientat, perdut i sol, enmig d'un paisatge fosc i solitari.
Està format per setanta sonets.






Per a la biografia
http://www.escriptors.cat/autors/foixjv/pagina.php?id_sec=1757


La seva obra cabdal: Sol i de dol

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sol_i_de_dol


Antologia



http://lletra.uoc.edu/especials/folch/foix.htm



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada