diumenge, 5 de maig del 2013

Narrativa didàctica. Ramon Llull

Què has de saber?
- En quin segle/segles va viure
- On va néixer. De quina família provenia.
- Què va fer per la llengua catalana
- Què li passa al voltant dels trenta anys que canvia per complet la seva vida.
- Què fa a partir d'aquí
- Les seves dues obres més importants: Llibre d'Evast, Aloma i Blanquerna,El llibre de les bèsties (dins Fèlix o llibre de meravelles). Sinopsi i característiques.

IMPORTANT
- Ramon Llull va viure entre els segles XIII i XIV.
- Va néixer a Mallorca en el si d'una família benestant d'origen català que es va establir a l'illa. Fins a complir els trenta anys va dur una vida desenfrenada. Es va casar amb Blanca Picany i va tenir dos fills. Als 30 anys explica que se li va aparèixer Déu i li va demanar que dediqués la seva vida a predicar el cristianisme i a convertir el no creients (els infidels). Ramon Llull va abandonar la família i va viatjar pel món per complir la seva missió apostòlica, la qual cosa el va dur a ser agredit en moltes ocasions.
- Ramon Llull es considera el creador del català literari ja que no sols va emprar aquesta llengua en les seves obres sinó que va crear nous mots que la van enriquir a més de ser el primer escriptor en utilitzar una llengua romànica. A més de català va escriure també en llatí i en àrab.
- Va escriure moltes obres i va viure molts anys. Va viatjar arreu del món i va morir a Tunis (Tunísia)
- De les seves obres en treballarem dues:
El llibre d'Evast, Aloma e Blaquerna: explica la història de Blaquerna, un jove fill d'Evast i Aloma, propietaris d'un hostal i promès amb Natana que deixa la família per anar a predicar el cristinaisme. Passa per tots els graus eclesiàstics fins arribar a Papa i llavors renuncia al càrrec per fer-se ermità fins al final de la seva vida.

El llibre de les Bèsties: està inclòs dins d'un altre llibre, Fèlix o llibre de Meravelles. Explica com els animals es reuneixen per triar rei, dividits en dos bàndols, els carnívors i els herbívors. Enmig de tots ells el personatge de Na Renard representa la maldat i la corrupció.  Aquest llibre és una sàtira política que es podria seguir aplicant en l'actualitat.



http://lletra.uoc.edu/ca/autor/ramon-llull/detall
http://www.escriptors.cat/autors/llullr/pagina.php?id_sec=2850
http://www.xtec.cat/~aribas4/literatura/Llull/comentariEvast.htm
http://quisestlullus.narpan.net/711_best.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada