divendres, 13 de desembre del 2013

Narcís Oller

Què has de saber
- Qui és Narcís Oller
-  Les seves obres més importants: La papallona, L'Escanyapobres, La bogeria,  La febre d'or, Vilaniu, Pilar Prim

- Diferències entre realisme i naturalisme.

Narcís Oller neix a Valls (Alt Camp)  i mor a Barcelona. Orfe de pare, l'educa el seu oncle. Estudia Dret a Barcelona, on s'estableix definitivament , exercint com a oficial de secretaria de la Diputació Provincial. Després, gairebé fins a la seva mort, és procurador dels tribunals. 

L'aportació de Narcís Oller a la literatura catalana ha estat l'elaboració d'un llenguatge adaptat a la narració, la tradició del qual en català es remunta a Tirant lo Blanc. En aquest sentit es considera Narcís Oller el creador de l'actual novel·lística de la literatura catalana. 

Narcís Oller aconsegueix en el seu temps una fama europea només comparable en altres gèneres a la incidència d'Àngel Guimerà o de Jacint Verdaguer. Fa alguns intents amb la narrativa breu, gènere en el qual experimenta amb temes que posteriorment inclou en les novel·les. 


La papallona  li suposa un gran èxit. Significa l'entrada de Narcís Oller al naturalisme. L'argument, pròxim a la novel·la fulletonesca, planteja la història d'una noia òrfena, ingènua i malaltissa que és seduïda i abandonada per un xicot que actua com si fos una papallona. 

L'Escanyapobres és una novel.la que contraposa dues visions econòmiques davant de l'avarícia dels seus protagonistes. 

Vilaniu planteja l'enamorament entre la dona d'un cacic i un jove, cosa que desencadena tot un seguit de desgràcies. 

La febre d'or narra l'ascensió econòmica i social de Gil Foix, un home enriquit per la borsa i que acabarà perdent la seva fortuna.

 La bogeria és una obra basada en un fet real, on també descriu el procés d'embogiment del protagonista. Segurament aquesta és la novel·la més naturalista d'Oller. 

Pilar Prim, la seva darrera novel·la, planteja el conflicte de la protagonista, víctima de la clausura testamentària del marit, que priva de l'usdefruit dels béns a la vídua si torna a casar-se. Els personatges femenins d'Oller semblen més humans que els masculins i amb una personalitat molt més marcada, amb una psicologia que evoluciona constantment. El tema que més atrau Narcís Oller és el del fenomen d'ascensió social de la burgesia del segle XIX, però al mateix temps ignora la situació d'injustícia social que vivien les capes populars. 


La novel·la realista
La literatura realista és un corrent literari propi de la segona meitat del segle XIX . El Realisme és una concepció que intenta plasmar en la literatura com és la vida, la realitat, i com reacciona l'individu davant les vicissituds de la vida.
El Realisme apareix com a reacció al Romanticisme: vol representar la realitat immediata, fent-ne una descripció objectiva, sense embellir-la ni idealitzar-la.
En el naixement del Realisme hi tingué molta influència la fe en el progrés social i econòmic sorgit arran de la Revolució Industrial, el positivisme i els descobriments de les ciències naturals, la fotografia i les noves ideologies socials que donen importància a les vides senzilles de la gent corrent, fins i tot dels marginats per damunt de la història dels grans esdeveniments.
Les característiques principals són el detallisme en les descripcions ( no només pel que fa a les persones i els espais sinó també dels objectes que envolten els personatges), l'ús de frases llargues i una adjectivació rica . Les novel·les realistes solen tenir un narrador omniscient.
Són realistes les novel·les de Narcís Oller: Vilaniu, L'escanyapobres, La febre d'or i Pilar Prim

La noveŀla naturalista

A l'últim terç de segle XIX el realisme es radicalitza i evoluciona cap al naturalisme en mans d'E. Zola que el defineix no només com un corrent literari, sinó com una concepció de l'home i com un mètode per estudiar i transcriure el seu comportament. El naturalisme, tendència literària clarament antiburgesa, sota la influència del materialisme, el determinisme i la ciència experimental, fa que el novel·lista experimenti amb uns personatges sotmesos a determinades situacions i comprovi com la seva actuació pot explicar-se per l'herència biològica i per les circumstàncies socials. Observació i documentació, doncs, constitueixen el mètode dels novel·listes naturalistes, que presenten una llarga llista de personatges alcohòlics, degenerats o psicòpates i uns ambients sòrdids, amb una tècnica que porta a l'extrem els postulats de la novel·la realista i que precisa molt més en l'estil la reproducció del llenguatge parlat.
La novel.la naturalista es basa en les premisses del determinisme i del positivisme, pretén demostrar que l’individu està condicionat per l’herència genètica i l’acció del medi ambient. La novel.la es converteix, així, en un producte de laboratori, perquè dissecciona els personatges i els ambients amb el màxim de fredor i de distanciament perfectament estructurat.
 S'atribueix a la novel.la una finalitat reformadora. Cal explicar els mals dels humans, individuals i col.lectius amb el propòsit de canviar les condicions que els fan possibles. Això es tradueix en un interès especial pels aspectes més desagradables de la realitat: personatges primaris, desarrelats, marginats i malaltissos.
Les novel.les típicament naturalistes solen tenir tres parts. En la primera es presenten ambients i el/s personatge/s  i es dóna, per tant, una informació precisa i distanciada. A la segona part de l’obra s’anuncia que l’actuació i la gènesi de l’individu és el fruit de l’herència biològica rebuda i del medi que l’envolta, i a la tercera part es fa la comprovació efectiva de la incidència d’aquests dos factors damunt del personatge.
Es consideren naturalistes les novel·les de Narcís Oller: La papallona i la bogeria.




Enllaços
http://www.escriptors.cat/autors/ollern/pagina.php?id_sec=2416


Textos
http://www.escriptors.cat/autors/ollern/pagina.php?id_sec=2419




http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4f/A_Narc%C3%ADs_Oller_-_001.jpg/250px-A_Narc%C3%ADs_Oller_-_001.jpg

dimarts, 10 de desembre del 2013

JACINT VERDAGUER

QUÈ HAS DE SABER
- Biografia
- Les seves dues obres més importants: L'Atlàntida i Canigó.

Jacint Verdaguer i Santaló neix a Folgueroles (Osona)  en una humil família pagesa d'una certa cultura i ja de ben jove la seva mare l'instrueix en la lectura d'alguns llibres. 

Comença els estudis al Seminari de Vic, on hi estudia durant quinze anys. Encara estudiant, e li són premiades dues poesies als Jocs Florals de Barcelona

És ordenat sacerdot. En comptes de ser enviat a Barcelona a ampliar estudis —com la majoria dels seus companys de Vic— és destinat a una petita parròquia a Vinyoles d'Orís. En cap moment deixa de dedicar-se a la poesia (treballa sobretot en el poema èpic L'Atlàntida,.
Entra com a capellà de vapor de la Companyia Transatlàntica, propietat dels marquesos de Comillas. Són gairebé dos anys i nou vegades la travessia d'Amèrica (en la línia de Cuba) un període d'equilibri necessari per recuperar la salut i enllestir L'Atlàntida, que és premiada als Jocs Florals aconsegueix un èxit clamorós immediat. L'obra és entesa ja a l'època com la culminació de la Renaixença. 
Resideix al palau dels marquesos de Comillas contractat com a capellà de la família i té, per tant, ocasió de freqüentar els ambients socials més elevats i de crear amb el mecenatge dels marquesos alguns dels seus poemes més importants. El marquès li atorga el càrrec d'almoiner, pel qual ha d'administrar la beneficència del marquès a famílies necessitades, té més maldecaps però també una gran influència. És un període en què fa nombrosos viatges (Occitània, Castella, Tolosa de Llenguadoc, Roma, Comillas, Donostia...). 

El punt culminant de l'etapa de plenitud és Canigó. Aquest segon gran poema èpic serveix al poeta per vèncer les insatisfaccions i rectificar els defectes de L'Atlàntida

En plena etapa d'èxit comença a dedicar-se més a les tasques eclesiàstiques que no pas a les d'escriptor, cosa que inclou una pràctica desordenada de la caritat, que l'omple de deutes i, més tard, el posa en contacte amb un grup d'exorcistes. Comença a guanyar-se la desconfiança dels marquesos de Comillas i, finalment, la decisió de prescindir dels seus serveis com a capellà domèstic. Tampoc és entès per les autoritats eclesiàstiques, que, amb un diagnòstic de follia, l'allunyen de Barcelona.
Acaba la seva vida a Vil·la Joana, Vallvidrera (avui casa-museu), en aquesta vol·la que li cedeix una vídua amiga seva.



L'Atlàntida

L'Atlàntida  és un poema  format per 10 cants, una introducció i una conclusió, que narra les peripècies d'Heracles per Ibèria, l'enfonsament del continent dels atlants, la creació del Mar Mediterrani i el final descobriment de les Amèriques.  En la introducció narra com Colom, encara jove, després d'un naufragi arriba a les costes peninsulars i un ermità li explica la història de l'enfonsament de l'Atlàntida. Aquesta narració ocupa els deu cants. La conclusió del poema inclou el pressentiment de Colom de la futura descoberta d'Amèrica. Els cants centrals s'estructuren en quartets de versos alexandrins amb rima consonàntica alternant, mentre que la introducció i la conclusió es basen en estrofes de versos decasíl·labs.
Aquesta obra la va escriure durant la seva estada  al vaixell Guipúzcoa, de la Companyia Transatlàntica; anant d'Espanya a Cuba. Amb el poema l'Atlàntida el proclamaren guanyador dels Jocs Florals, de tots tres àmbits: fe, pàtria i amor; és a dir, que el nomenen Mestre en Gai Saber. Un any després li publiquen l'obra, que va esdevenir un dels clàssics de la literatura catalana.

El Canigó
Canigó és un poema èpic de 1886 escrit per Jacint Verdaguer. Constitueix un dels poemes clau de la Renaixençacatalana. És un poema llarg, atès que és tot un llibre; conté una descripció geogràfica dels Pirineus catalans, que es desenvolupa a través de la figura mítica del Comte Tallaferro, un valent i ferotge lluitador contra els sarraïns. El mite està basat en el personatge històric de Bernat Tallaferro.
L'acció d'aquesta història passa en els Pirineus durant el segle XI. La història comença quan Gentil, fill del Comte Tallaferro,, s'afegeix a l'exèrcit cristià que està en missió de parar l'atac dels musulmans. Més tard, el noi que fa guàrdia al castell de Rià per evitar un atac dels àrabs, contempla el Canigó, mentrestant, el seu escuder li comença a parlar de les fades que hi viuen, i ell decideix de traslladar-s'hi.
Allà és rebut per Flordeneu  la reina de les fades que el sedueix i recorren tots dos junts els dominis pirinencs.
Encisat per ella, el noi s'oblida de la batalla i l'acompanya en un vol pels Pirineus en una carrossa voladora mentre ella li ensenya la serralada i les seves llegendesGuifré, l'oncle del cavaller, s'adona que l'exèrcit cristià està perdent i ho atribueix a la deserció de Gentil. L'oncle el sorprèn quan està amb la fada i, llavors, dominat per la ira, mata el seu nebot després d'estimbar-lo muntanya avall.El cadàver de Gentil és dut a l'ermita de Sant Martí. Guifré es penedeix del seu crim, aconsegueix que Tallaferro el perdoni i decideix fer-se monjo. Quan Guifré es troba a les portes de la mort, demana que en el lloc on morí Gentil hi sigui plantada una creu.



Enllaços
Biografia: http://lletra.uoc.edu/ca/autor/jacint-verdaguer
L'Atlàntida
http://ca.wikipedia.org/wiki/L'Atl%C3%A0ntida_(poema)
http://www.escriptors.cat/autors/verdaguerj/pagina.php?id_text=2829
Canigó
http://ca.wikipedia.org/wiki/Canig%C3%B3_(poema)

  http://www.elter.net/media/imatge/9900/imatge-del-poeta-jacint-verdaguer.jpg


Textos
http://www.escriptors.cat/autors/verdaguerj/pagina.php?id_text=2829
http://www.escriptors.cat/autors/verdaguerj/pagina.php?id_text=2851

Un dels poemaris de l'autor Roser de tot l'any, conté un poema per a cada dia de l'any. A imitació d'aquest poemari en el següent enllaç trobaràs un petit text de l'autor per a cada dia de l'any. Busca el que correspon al teu aniversari, llegeix-lo i mira d'entendre'l.

http://claca.bnc.cat/?q=node/255#06

dilluns, 2 de desembre del 2013

La Renaixença. Segle XIX

Què has de saber?
- Oda a la Pàtria de B C Aribau
- Característiques
- Els Jocs Florals
- Poesia: Jacint Verdaguer
- Teatre: Àngel Guimerà
- Narrativa: Narcís Oller




Enllaços



http://blocs.cpnl.cat/divendresalvespre/files/2012/01/la-renaixenca.pdf
http://www.xtec.cat/~aribas4/literatura/comentari%20P%E0tria.htm

Textos

 La Pàtria de Bonaventura Carles Aribau

http://www.xtec.cat/~malons22/personal/renaixinici.htm

Què és la Renaixença?

És el moviment català de ressorgiment cultural que s'inicià al Principat a la primera meitat del segle XIX, comprès entre la Decadència i el Modernisme, i amb el qual s'obre el període contemporani de la literatura catalana.

La publicació (1833) de l'ocasional poema de Bonaventura Carles Aribau "La pàtria" es considera com l'origen de la Renaixença, però aquesta es defineix, més aviat, com un moviment que esclata com a fruit d'un llarg procés de recuperació de la decadència.

La pàtria és un poema de sis estrofes de vuit versos alexandrins (12 síl·labes) és un cant d’enyorança de Catalunya, cal tenir present que Aribau va escriure’l a Madrid, i d’exaltació de la llengua catalana. Ara bé, tot i el seu valor simbòlic com a punt de partida del romanticisme català i de la Renaixença com a moviment cultural ja des del mateix moment de la seva publicació, no hem d’oblidar que el poema és en realitat una peça de circumstàncies emprada per a felicitar el seu patró, el banquer català Gaspar de Remisa, en el dia del seu sant.

Característiques de la Renaixença

- Recuperar el passat esplendorós de Catalunya, bàsicament l’època de la consolidació nacional del S.XII al XIV; edat mitjana.

-  Descobrir i divulgar els clàssics medievals

-  Recollir la literatura de caràcter popular de tradició oral totes les llegendes i la poesia de tradició oral (el folklore) que s’havia mantingut fidel a uns temes genuïnament catalans i a la llengua pròpia, com per exemple, els cançoners, la rondallística, els costums...) 

-  Normalitzar i normativitzar la llengua, sobretot pel que fa a l’ortografia, a la gramàtica i depurar el lèxic ple de castellanismes. Crear un models de llengua depurats (ortografia, lèxic, lleis gramaticals) Però a l’hora de buscar un model de llengua sorgiren dues tendències lingüístiques irreconciliables: una que propugnava el català “acadèmic” i una altra que defensava el català “que ara es parla” 

-  Crear una nova literatura en tots els seus gèneres (líric, èpic i dramàtic) 

- Crear òrgans de difusió cultural en català (premsa i editorials). Potenciar les institucions que ja existien (Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona) i crear-ne de noves (Jocs Florals)

La projecció popular de la Renaixença s'aconseguí, en part, amb la restauració (1859) dels Jocs Florals de Barcelona

 Jocs Florals

Durant la Renaixença es van instituir de nou Els Jocs Florals que havien començat a celebrar-se durant l'Edat Mitjana i havien estat interromputs a la Decadència.  
Els Jocs Florals són un certamen literari de poesia. Amb el lema Patria, Fides, Amor (pàtria, fe i amor) Els premis eren: Flor Natural, al millor poema d'amor (el guanyador triava la Reina de les festes),  Englantina d'Or, al millor poema de Pàtria i Viola d'Or i Argent, al millor poema de tema religiós (Fe). El guanyador dels tres peremis ( no necessàriament el mateix any) era nomenat Mestre en Gai Saber.
Els Jocs Florals de Barcelona es van celebrar cada any fins al 1936 i van ser un dels motors de la Renaixença i hi van participar grans figures de les lletres catalanes (Àngel Guimerà, Jacint Verdaguer, Joan Maragall, Josep Carner, Josep Maria de Sagarra
La celebració dels Jocs Florals de Barcelona va quedar interrompuda per la Guerra Civil i a partir de 1939 totalment prohibida per la Dictadura.


divendres, 8 de novembre del 2013

La decadència. Segles XVI, XVII, XVIII



Què has de saber

1. Què és la Decadència. Causes i conseqüències.
2. S. XVI. El Renaixement. Característiques. Pere Serafí i Joan Timoneda. La literatura popular (Goigs, Nadales, Corrandes, Cançons de Bandolers).
3. S. XVII. El barroc. Característiques. Francesc Vicent García (el rector de Vallfogona) i Francesc Fontanella.
4. S. XVIII. Neoclassicisme i il·lustració. Característiques. Rafael Amat de Cortada conegut com el baró de Maldà (Calaix de sastre)

1. Què és la Decadència. Causes i conseqüències.

La Decadència és el període literari que abraça des del Renaixement fins a la Il·lustració (segles XVI, XVII, XVIII)

Durant el segle XVI la literatura culta catalana decreix en quantitat, qualitat i originalitat al mateix temps que la literatura castellana es basteix com a model de modernitat i augmenta la producció de les seves obres.

Aquesta decadència va afectar la literatura culta, però no la literatura de caràcter popular, sovint de tradició oral. Les classes populars es mantingueren sempre fidels a la llengua pròpia i als gèneres tradicionals.


Causes polítiques de la Decadència

Segle XV1410: mort de Martí l’Humà sense descendència.
1412: Se celebra el compromís de Casp. Es tria Ferran d’Antequera com a nou rei. La dinastia castellana dels Trastàmara i la llengua castellana entren a la cort d’Aragó.
1474: unió de les cases reials de Castella i Aragó amb el matrimoni d’Isabel la Catòlica i Ferran II. La Corona d’Aragó perd independència política i la seva personalitat.
Segle XVI1556-1598: regnat de Felip II, regressió ideològica i tancament d’Espanya.
1592: Les Corts de Tarassona
Segle XVIII1700-1714: guerra de Successió, arribada de la dinastia borbònica a la corona espanyola.
1716: decret de Nova Planta del Principat de Catalunya. El rei Felip V imposa l’absolutisme monàrquic: s’anul·len les institucions catalanes i se suprimeix el català com a llengua oficial.

Conseqüències de la Decadència
1. Castellanització de l’aristocràcia dels antics territoris de la Corona d’Aragó.
2. Pèrdua del poder de la burgesia catalana, afeblida per les guerres i les crisis econòmiques.
3. Utilització del castellà en la literatura culta.
4. Disminució de la producció literària en llengua catalana.


2. S. XVI. El Renaixement. Característiques. Pere Serafí i Joan Timoneda. La literatura popular (Goigs, Nadales, Corrandes, Cançons de Bandolers).

El Renaixement és un moviment intel·lectual i artístic que es va iniciar a finals del segle XV i es va allargar fins a la segona meitat del segle XVI.
Va néixer a Itàlia i es va estendre amb rapidesa per Europa.

Característiques del Renaixement

Oposició a l’època medieval (la consideraven bàrbara i decadent)
Retorn als clàssics grecs i llatins. Consideraven que l’antiguitat aportava llum i elegància.
Voluntat de crear una nova civilització, més viva i dinàmica, basada en l’alegria de viure i l’estudi de les obres clàssiques.
Retorn als ideals i als valors de l’antiguitat clàssica. La cultura del Renaixement gira entorn de l’home.
Llibertat. L’home renaixentista es caracteritza per ser un home amb llibertat, amb curiositat científica, que rebutja la fe com a única explicació del món.

El Renaixement català
Es pot dir que durant aquest període, els escriptors en llengua catalana van intentar fer una síntesi de certs elements medievals i d'uns altres de nous, procedents d'Itàlia i de Castella. La tradició catalana (Bernat Metge, Ramon Llull, Ausiàs March, etc.) encara tenia un pes específic molt important i, tot i que els escriptors de l’època intentaven seguir els dictats de la nova modernitat, tampoc els era fàcil despendre’s del llegat en el que molts havien estat formats. Per tant, la solució intermèdia era fer un compendi de les noves formes dins la tradició catalana.

La producció literària en català
La recuperació dels models clàssics a la Itàlia renaixentista suposava, pel que fa a la poesia, l’adopció de nous models mètrics basats, sobretot, en l’endecasillabo italià, i una nova formulació del discurs amorós. A Catalunya i València, però, la nova mètrica renaixentista no va causar gaire entusiasme i la majoria de poetes renaixentistes catalans va continuar utilitzant el model de mètrica catalana – versos decasíl·labs, amb cesura a la quarta síl·laba.

La situació política va influir en l’ús de la llengua. El català ja no era la llengua de la cort i l’aristocràcia i alguns autors es van castellanitzar. A més a més, la literatura castellana oferia un model brillant i modern que va incitar a la imitació i la substitució lingüística.

Pere Serafí (1505-1567)
Anomenat 'lo Grec' pel seu possible origen, és més probable, però, que hagués nascut a Itàlia. Als voltants de 1537 va instal·lar-se a Barcelona, on va desplegar una intensa activitat artística com a pintor i escriptor. Com a poeta, la seva obra cabdal és 'Dos llibres', un recull de 170 poesies dividides en dues parts: profanes i religioses. Molt influït per Petrarca i Ausiàs March, va combinar formes tradicionals catalanes amb noves mètriques renaixentistes d'origen italià i francès. Va tenir més èxit com a pintor que com a poeta.

Joan Timoneda (1518/20 – 1583)
Va néixer a València. Va ser un escriptor, dramaturg i editor. És conegut fonamentalment per la seva tasca d’aplegar poesia popular, per editar teatre, i per un conjunt de relats. Va publicar gairebé tota la seva obra en castellà però també en va fer en català (per exemple, una antologia de poesia trobadoresca). Com a escriptor i editor, fou molt sensible a les tendències i les novetats literàries del seu temps i a les consignes culturals del poder establert.


3. S. XVII. El barroc. Característiques. Francesc Vicent García (el rector de Vallfogona) i Francesc Fontanella.

El Barroc és un moviment artístic que es desenvolupa a Europa des de finals del segle XVI i durant el segle XVII. És fruit d’una forta crisi espiritual, política i social europea. S'oposa a l’època anterior, el Renaixement, perquè els seus valors ja no són vàlids.
La bellesa clàssica deixa de ser suficient com a font de felicitat i l'optimisme dóna pas al desencís i a l'escepticisme. 

Característiques estètiques del Barroc:
  • Joc constant entre realitat i aparença, bellesa i lletjor, la veritat i la mentida.
  • Exageració que porta a la manca d'harmonia i al desequilibri. Art recarregat excessiu, ric, ampul·lós.
  • Recerca constant de l'efecte sorprenent.
  • Desengany i pessimisme.
  • Idea del món com un lloc on triomfen la vanitat, les falses aparences i l’engany.
  • L'Art esdevé una paròdia de la realitat, un plagi.
  • Art intel·lectualitzat contrastat amb la sàtira mordaç.
Els temes propis de l’art i la literatura del Barroc són:
  • La variabilitat de la fortuna
  • El món com un teatre 
  • La vida com un somni
  • La mort
  • El pas del temps i la fugacitat de la vida (tempus fugit)
  • Aprofita el temps (Carpe diem)
  • Visió desenganyada del món que deriva cap a actituds del tipus: frivolitat, pessimisme, desengany, misticisme, desesperació, cinisme, desencís, disconformitat individual...

El Barroc es va desenvolupar en un moment de crisi en totes les arts, des de la literatura fins a la música, passant per la pintura. El resultat va ser un art carregat, aparent, ple de figures retòriques, ple de contrastos que volen amagar una realitat ja sigui idealitzant-la o caricaturitzant-la.


El Barroc dins la literatura catalana
El corrent del Barroc afavoreix una sèrie d’autors que mostren unes mateixes influències castellanes (Garcilaso de la Vega, Calderón de la Barca, Luís de Góngora, Francisco de Quevedo, etc.) però que van actuar sense gaire relació els uns amb els altres.
A Catalunya, la producció es veurà molt condicionada pel ressò de l'èxit del barroc castellà, el segle d’or d’aquesta literatura. La influència dels principals temes i autors es va notar especialment en el vocabulari i la sintaxi de la poesia i el teatre.
Francesc Vicenç Garcia fou l'únic que aconseguí de formar una escola, el vallfogonisme, que l'imità en aquells aspectes més secundaris i que s'allargassà fins ben entrat el s. XIX.
Francesc Fontanella i el seu grup, tanmateix, van ser els primers que es proposaren, d'una manera conscient i organitzada, de crear una literatura nova segons els models europeus vigents.

La poesia barroca catalana
En la temàtica de la poesia barroca destaca l’actitud de desengany i frustració a causa de la crisi social; la mort, el plaer i la voluntat ascètica, la caricatura tragicoburlesca i el pessimisme polític. S’utilitzen els recursos de l’artificiositat, el contrast entre dos conceptes oposats, la deformació de la realitat, abundància de cultismes i castellanismes i l’ús de moltes figures retòriques. Busquen l’evasió a través de l’obra, cosa que implica l’artificiositat, el recargolament i el recarregament. Transforma la realitat a través de l’artifici i l’ornamentació per impressionar.

4. S. XVIII. Neoclassicisme i il·lustració. Característiques. Rafael Amat de Cortada conegut com el  baró de Maldà (Calaix de sastre)

El Neoclassicisme i la Il·lustració són dos moviments que van lligats l'un amb l'altre i van néixer a França al segle XVIII per l’ascens de la burgesia.
La Il·lustració és un moviment del pensament, és a dir, més aviat filosòfic. La Il·lustració es basa en:
  •          La ciència empírica (basada en l’experiència, en els fets, la pràctica)
  •          La raó
  •          La llibertat natural. Tots els humans neixen iguals i són lliures per naturalesa.

El Neoclassicisme és un moviment estètic que fa referència a l’art (pintura, escultura, arquitectura, literatura...). Els autors neoclàssics imiten els models grecs i llatins segons unes normes d'equilibri i d'unitat artística. Les seves característiques principals són:
  • Versemblança: fugir de la particularitat, fantasia i dels excessos i exageracions
  • Unitat d'estil: evitar contrastos i mescla de gèneres
  • Finalitat moralitzadora o pedagògica de l'art: l'art ha de contenir un ensenyament, alliçonar o exemplificar

Com podem deduir d'aquestes característiques tant la Il·lustració com el Neoclassicisme es contraposen a l'estètica i a les actituds del Barroc. Els il·lustrats proposen una total confiança en la metodologia empírica. El Neoclassicisme opta per l'equilibri i la serenor de l'art clàssic contra l'art recargolat i excessiu del Barroc.

La producció als Països Catalans durant el període Neoclàssic

Textos il·lustrats
La majoria de textos que podem qualificar d'il·lustrats s'escriuran en llatí o en espanyol, i seran obres de caràcter històric o tècnic. Algun autor a remarcar dels que s'expressen en llengua espanyola serà Antoni de Capmany qui malgrat el seu interès per Catalunya escriurà en castellà al considerar el català una llengua morta.

Rafel d'Amat i de Cortana, Baró de Maldà (Barcelona,1764-1819), serà un dels pocs escriptors que no abandonaran la llengua del país. El baró va escriure el Calaix de sastre.
Des de 1769 i fins a la mort de l’autor el 1819, durant cinquanta anys i amb una regularitat admirable, va escriure un diari que va anomenar Calaix de sastre. Volia copsar tot allò que succeïa al seu voltant i donar-ne notícia, de tal manera que quan va aparèixer el Diario de Barcelona (1792) hi va escriure que ara serien dos a fer diaris.
Amb les seves anotacions el Baró de Maldà va omplir milers de pàgines que varen integrar 71 volums manuscrits conservats. Es tracta d'un corpus d'una gran unitat, en el qual coexisteixen gèneres literaris diferents, redactat en un llenguatge col·loquial, fortament castellanitzant, de to popular. A través d'aquests textos es pot resseguir l'estat de la llengua, la cultura, la literatura, els costums i els esdeveniments del país, però sobretot de Barcelona, en aquells anys. És lleugerament racionalista però conservador i profundament marcat per la religió, com s'escau a la petita noblesa. És refinat, alhora que un xic vulgar. És elitista i alhora l'atreu profundament tot el que és popular.
El Baró de Maldà no va publicar mai el Calaix de Sastre ni ho pretenia, sinó que el va donar a conèixer fragmentàriament a través de lectures en les tertúlies barcelonines que freqüentava, o les que improvisava durant les seves estades fora de Barcelona. També en copià volums per fer-ne obsequi a coneguts i familiars. La Reial Acadèmia de Bones Lletres el nomenà Membre Numerari d'aquesta Institució l'any 1816.

Textos neoclàssics en llengua catalana
Al segle XVIII una forta presència de l'estètica del Barroc, que anirà difuminant-se progressivament.
Els textos neoclàssics catalans cal buscar-los als territoris que en aquest segle estan sota domini francès i anglès: la Catalunya Nord i l'illa de Menorca, respectivament. Cal no oblidar que França i Anglaterra són els dos estats més importants en aquell moment, tant políticament com cultural.
Menorca, que el segle XVIII anirà passant de mà en mà -estarà en diferents intervals de temps sota domini britànic, francès i espanyol-, els anys que formà part de l'imperi Britànic gaudeix de certa independència, ja que pels britànics l'illa només serà una base militar i naval.
És en aquests anys que es forma la Societat Maonesa de Cultura, que és una acadèmia típica de l'època neoclàssica on el català era oficial i obligatori. La gent de la Societat Maonesa farà un gran nombre de traduccions al català -Molière, Goldoni, Moratin...-, i alguns dels seus integrants faran obres pròpies de teatre culte, com és el cas de Joan Ramis i Ramis (Maó, 1746-1819) o d'Antoni Febrer i Cardona (Maó, 1761-1841). Quant a la prosa, i al marge de la Societat Maonesa de Cultura, apareixen diverses cròniques i dietaris, un del mateix Joan Ramis. També es fan traduccions i textos de caire lingüístic. No hi trobem, però, obres narratives de ficció.
Enllaços
Francesc Fontanella
Francesc Fontanella

 http://www.xtec.cat/~evicioso/bcnes/malbad.htm
http://www.escriptors.cat/autors/barodemalda/pagina.php?id_text=4303











dissabte, 1 de juny del 2013

Tirant lo Blanc. Joanot Martorell

Què has de saber


- Qui era Joanot Martorell: a què es va dedicar abans d'escriure, quin parentiu tenia amb Ausiàs March, per quins països va viatjar...
- Tirant lo Blanc: argument i característiques

- Els personatges del Tirant: breu ressenya de cadascun:
   *Tirant
   *Carmesina
   *Estefania
   *Plaerdemavida
   *La viuda Reposada
   *Hipòlit
   *Diafebus
   *L'emperador
   *L'emperadriu

Important!!

Joanot Martorell va ser, com Ausiàs March, primer cavaller i després escriptor. La seva novel·la Tirant lo Blanc ha esdevingut una de les millors novel·les cavalleresques de tot el món. Es diu que no va arribar a acabar-la perquè va morir i ho va haver de fer el seu amic Martí Joan de Galba però aquesta teoria no està comprovada.
L'argument de Tirant ens presenta un cavaller, jove, noble, valent, que en les seves conquestes arriba fins a Constantinobla on s'enamora de la filla dels emperadors, la Carmesina, una noia molt jove i bella, l'obsessió de la qual és arribar verge al matrimoni.
Tirant mor al llit a causa d'un refredat, Carmesina mor de tristor i l'emperador, el seu pare, també mor a causa d'aquestes morts.
La novel·la alterna els episodis bèl·lics (de guerra) amb els amorosos.

Personatges:
Tirant: jove cavaller valent i noble que s'enamora de Carmesina i mor a causa d'un refredat

Carmesina: jove noia, molt bella, filla de l'emperador de Cosntantinobla. Vol arribar verge al matrimoni amb Tirant. Mor de pena en saber la seva mort.

Estefania: donzella de Carmesina. L'ajuda amb les seves trobades amoroses amb Tirant. S'enamora de Diafebus amb qui es casa en secret.

Plaerdemavida: una altra de les donzelles de Carmesina

La viuda Reposada: viuda jove que viu a la Cort ja que va ser la dida de la Carmesina. S'enamora de Tirant i fa tot el possible perquè la parella trenqui. És una dona cruel que no dubta a fer allò que calgui per aconseguir els seus propòsits.

Hipòlit: jove cavaller cosí de Tirant que lluita amb ell. S'enamora de l'emperadriu amb qui es casarà després de la mort de l'emperador.

Diafebus: jove cavaller, també cosí de Tirant. Parella d'Estefania

Emperador: pare de Carmesina. Mai sabrà de la infidelitat de la seva esposa i morirà de pena després de la mort de la seva filla.

Emperadriu, mare de Carmesina. Estima l'emperador però l'enganya amb un home més jove, Hipòlit.

Enllaços

http://www.xtec.cat/~acarre/aspectes/caracte.htm
http://ca.wikipedia.org/wiki/Curial_e_G%C3%BCelfa

La novel·la cavalleresca. Curial e Güelfa

Què has de saber:
- Quina diferència hi ha entre els llibres de cavalleries, de moda a Europa durant el segle XV, i la novel·la cavalleresca.
- Curial e Guëlfa, novel·la cavalleresca d'autor desconegut. Argument i característiques

Important!!
La diferència entre les novel·les de cavalleries tan de moda durant el segle XV a Europa, sobretot a França, i les nostres de la mateixa època és que les novel·les de cavalleries contenen elements fantàstics: mags, fades, bruixes, espases màgiques... mentre que les nostres novel·les, anomenades cavalleresques, són del tot realistes. Els herois són éssers de carn i ossos que lluiten, s'enamoren, són ferits i fins i tot moren, com Tirant, d'un refredat.

Curial e Güelfa és una de les millors novel·les cavalleresques. És d'autor desconegut i narra les aventures de Curial, cavaller mediocre, que s'enamora de Güelfa, dama de la cort que farà tot el possible per millorar el prestigi de Curial com a cavaller i poder casar-se amb ell ja que un matrimoni d'una dama amb un cavaller amb poc prestigi no era possible. Ho aconseguirà. Tindrà, doncs, un final feliç

http://www.xtec.cat/~acarre/aspectes/caracte.htm
http://ca.wikipedia.org/wiki/Curial_e_G%C3%BCelfa

dilluns, 20 de maig del 2013

La poesia d'Ausiàs March

Què has de saber

- On va néixer Ausiàs March. En quin segle
- Quina poesia el va influenciar
- Quins són els dos principals temes de la seva poesia
- Les cinc etapes de la vida del poeta en els seus cants d'amor:
   *Plena de seny
   *Lliri entre cards
   *Oh foll amor
   *Amor, amor
   *Mon darrer bé


IMPORTANT!!

-Durant el segle XV la capitalitat cultural dels Països Catalans es desplaça des de Barcelona a València. És aquí on sorgiran els darrers escriptors medievals com Ausiàs March o Joanot Martorell.- Ausiàs March neix a València però no està del tot clar si ho fa a la capital o bé a Gandia. Ambdues ciutats es disputen l'honor.

- Ausiàs March fou cavaller abans que poeta. Va estar emparentat amb Joanot Martorell ja que es va casar amb una germana d'aquest: Isabel Martorell.
La seva poesia està fortament influenciada per la dels trobadors però amb una diferència fonamental. Si la poesia trobadoresca exalta la dama només per la seva bellesa, Ausiàs March no té en compte només el físic i destaca també la intel·ligència femenina.

- L'obra d'Ausiàs March es divideix en cinc etapes el nom de les quals ve donat pel senyal amb el que es dirigeix a la dama en cadascuna d'elles i que coincideix amb el seu cicle vital.


1. Plena de seny:
Aquesta primera època de joventut on el poeta s'enamora d'una dona més madura que ell, està formada per 19 poemes, La dama no el correspon i ell se sent fracassat però continua escrivint per superar els problemes

2. Lliri entre cards
Consta de 35 poemes dedicats a una dona anomenada Teresa. Aquest amor esdevé per a ell una obsessió que li fa témer la mort, no com una desaparició d'ell d'aques món sinó com la fi del seu amor. En aquesta etapa emmarquem el seu poema més conegut Veles e vents.

3. Oh foll amor
Correspon a la seva plenitud sexual. Està format per Deu poemes on l'autor se sent boig (foll) d'amor i fins i tot demana perdó a Déu.

4. Amor, amor
12 poemes on el poeta comença a sentir-se vell i enyorar-se d'èpoques anterior on podia viure un amor més pur.

5. Mon darrer bé
Comprèn només dos poemes adreçats a una sola dama de la qual s'enamora al final de la seva vida quan ja no pensava tenir cap més amor. No valora ara l'amor físic sinó la companyia de la dama en el darrer temps de la seva vida.




http://ca.wikipedia.org/wiki/Ausi%C3%A0s_March#Plena_de_Seny


Textos

Enllaç per a la lletra de Veles e vents
http://www.viasona.cat/grup/marc-parrot/50-anys-de-la-nova-canco/veles-e-vents

Enllaç per escoltar la cançó d'en Raimon
https://www.youtube.com/watch?v=JEpKnkhTj-0

Activitats:
1. En quina situació es troba el poeta quan escriu aquest poema?
2. Troba el nom dels vents que anomena per tal de demanar-los ajuda
3. Quina comparació fa servir per descriure l'estat de la mar?
4. Per què el poeta té por de morir?
5. Quantes síl·labes tenen els versos? On es troba la cesura?
6. Copia un parell de versos on el poeta parli de la mort i un parell de l'amor, els seus dos principals temes.


Enllaç per a Així com cell..
http://lletra.uoc.edu/ca/ausias-march-multi

dimarts, 14 de maig del 2013

L'humanisme. Bernat Metge

http://images.ara.cat/suplements/llegim/Detall-coberta-Lo-somni
Què has de saber:

- Què és l'humanisme i en quin segle cal situar-lo.
- Qui és Bernat Metge ( quina professió tenia, perquè el van tancar a la presó, què va fer en sortir de la presó).
L'obra més important de l'humanisme és Lo somni de Bernat Metge. Està estructurada en quatre llibres: de què tracta cada llibre

IMPORTANT!
- L'humanisme és el corrent de pensament que arriba el segle XV a Catalunya, provinent d'Itàlia i que gira entorn a la creença que l'home és el centre de l'univers, en contrast amb el teocentrisme medieval imperant fins al moment que proclamava Déu com a centre del món, present en tots els actes humans.
Es considera a Petrarca com el precussor de l'humanisme i Dante com l'escriptor més important d'aquest moviment.


- A casa nostra l'humanisme arriba amb Bernat Metge.
Bernat Metge exerceix de secretari del rei Joan I fins a la mort d'aquest. Se l'acusa d'haver-lo assassinat, subministrant-li un verí,  i es empresonat.
Per exculpar-se escriu un llibre, Lo somni , que és considerat el primer llibre humanista fora d'Itàlia

- Lo somni està dividit en quatre parts o llibres:
El llibre primer explica com Metge és a la presó i se li apareix el rei Joan I, que acaba de morir, en companyia de dos personatges que no sabem encara qui són. El rei explica que va morir per causes naturals i no pas per enverinament.

 En el llibre segon coneixem la identitat dels dos personatges que acompanyen el rei. Són: Tirèsies, vell de llarga barba, cec i endeví i Orfeu, jove músic que toca la lira. Tots quatre debaten sobre la immortalitat o no de l'ànima, fet que emmarca clarament el llibre en el moviment humanístic.

En el llibre tercer Tirèsies critica durament les dones.

En el llibre quart Bernat Metge defensa les dones de les crítiques ferotges de Tirèsies.

El llibre acaba explicant que tot ha estat un somni.

Bernat Metge fou exculpat i se li restituí el seu càrrec de secretari del nou rei.



Enllaços

http://www.xtec.cat/~jroca12/literatura/humanisme.htm

https://ca.wikipedia.org/wiki/Lo_somni


Textos

Pràctica:
LLegeix aquest fragment de Lo Somni i esbrina a quin llibre pertany. Justifica la resposta.

 Estant així, a mi aparec, a mon vijares, un hom de mija estatura, ab reverent cara, vestit de vellut pelós carmesí, sembrat de corones dobles d'aur, ab un barret vermell en lo cap. E acompanyaven-lo dos hòmens de gran estatura, la u dels quals era jove, fort bell e tenia una rota entre les mans; e l'altre era molt vell, ab llonga barba e sens ulls, lo qual tenia un gran bastó en la mà. E entorn de tots los dessús dits havia molts falcons, astors e cans de diversa natura, qui cridaven e udolaven fort llejament. 

E quan haguí ben remirat, especialment lo desús dit hom de mija estatura, a mi fo vijares que veés lo rei En Joan d'Aragó, de gloriosa memòria, que poc temps havia que era passat d'aquesta vida, al qual jo llongament havia servit.

Fragment del llibre 4t llegit per Josep Cuní

https://www.youtube.com/watch?v=r_UXV2aSN8s


dimarts, 7 de maig del 2013

Narrativa històrica: Les quatre grans cròniques




Què has de saber

- Què són
- Quines són
- Característiques comunes a les quatre.
- Característiques principals de cadascuna


Enllaços
http://www.edu365.cat/eso/muds/catala/literatura/prosa/gestes/pantalla5.htm
http://www.slideshare.net/carme40/les-crniques-presentation

Important

Les Quatre Grans cròniques són uns textos dels segles XIII i XIV que ens permeten conèixer millor els esdeveniments polítics de l'època sempre des de la vessant literària. Les seves característiques comunes són:

- Tenen un gran valor lingüístic i també històric
- Els seus autors van viure directament els fets.
- Aconsegueixen donar la sensació de veracitat i rigor
- Tenen un objectiu didàctic
- La figura central és el rei.
- Estan escrites pels propis reis o per algú afí a ells.
- La llengua utilitzada respon als estàndards de la Cancelleria Reial. Contenen narració i diàleg.
- Pretenen ser un exemple per als futurs reis alhora que justificar la política reial i satisfer la vanitat dels reis.

Per ordre cronològic són:
- Crònica de Jaume I o Llibre dels fets: 
Fou escrita pel propi rei Jaume I o bé dictada.
Narra les conquestes de Mallorca i València
Presenta la figura del Rei com un ésser perfecte tant físicament com de forma de ser, un heroi
Utilitza el plural majestàtic: Nos en lloc de jo per referir-se al Rei, el protagonista.

- Crònica de Bernat Desclot:
Fou escrita per Bernat Desclot, secretari del rei Pere el Gran
Explica els esdeveniments del període que va regnar aquest rei.

- Crònica de Ramon Muntaner
És la més extensa de les quatre.
Fou escrita per Ramon Muntaner, militar i diplomàtic, personatge de confiança de la casa reial.
Se centra en el regnat de Jaume II
Explica les campanyes militars de Roger de Flor.
Igual que la del rei Jaume, utilitza el plural majestàtic

- Crònica de Pere el Cerimoniós
Escrita pel propi rei o per algun dels seus secretaris
Defensa el que es va fer durant el regnat de Pere el Cerimoniós i el del seu pare justificant sempre les seves actuacions.

Auca de les cròniques

Textos
Pràctica:
Tenint en compte el que has estudiat, esbrina a quina crònica pertany cada fragment i justifica-ho.

tantost con açò hac fet, l'emperador, davant tuit, féu-se asseure de prop de frare Roger, e donà-li la verga, e el capell, e la senyera e el segell de l'emperi. E cèsar és aital ofici que seu en una cadira qui és prop d'aquella de l'emperador, que no és mas mig palm pus baixa. E pot fer de l'emperi tot aitant con l'emperador. (...) E així fo creat frare Roger cèsar; e troba's que quatre-cents anys havia que cèsar no havia haüt en l'emperi de Constantinoble, per què fo la honor molt major. E con tot açò fo fet ab gran solemnitat e ab gran festa, d'aquí avant hac nom En Berenguer d'Entença "megaduc", e frare Roger "cèsar".




Aquest rei En Jacme d’Aragó fou el més bell home del món; que ell era major que altre home un pam, i era molt ben format i complit de tots els seus membres; que ell tenia molt gran cara i vermella i flamenca, i el nas llong i ben dret, i gran boca i ben feta, i grans dents belles i blanques que semblaven perles i els ulls variats, i bells i cabells rossos semblants de fil d’or, i grans espatlles, i llong cos i delgat, i els braços grossos i ben fets i belles mans, i llongs dits, i cuixes grosses, i cames llongues i dretes i grosses per llur mesura, i els peus llongs i ben fets i gintcalçats. I fou molt ardit, i prous de les seves armes, i fort i valent, i llarg de donar, i agradable a tota gent i molt misericordiós, i tingué tot el seu cor i tota la seva voluntat de guerrejar ambsarraïns.


E dos mesos abans que el dit senyor rei, nostre pare, finàs, la reina, nostra madastra, dubtant-se dels mals que ens havia procurats, e veent que nós devíem succeir en ésser rei d'Aragó e que no fos malmenadaisqué's del Regne d'Aragó e anà-se'n en Castella. Emperò, com nós e nostre Consell ho sentim, carella ho féu com pus secretament poc
proveïm al pas de les barques d'Ebro per embargar son camí. E, com hi foren, trobaren que ella fo ja passada e eixida del regne. (...) La qual cosa fo gran damnatge del Regne d'Aragó, com si la reina e sos fills no fossen eixits no es seguiren tants de mals com feren a la Casa d'Aragó.



E en Roger, segons que damunt és dit, romàs llà on era estada la batalla tro al matí, e al bon matí féu pendre aquells tres-cents hòmens nafrats que havia presos en les galeres e trasqué'ls en terra e féu-los enfilar en una corda, e puis, ab la popa d'una galera, en vista de tot hom qui veure-ho volc, féu-los rastrar dins en mar e moriren tots aquí. E puis pres aquells dos-cents seixanta hòmens que romanien, que no eren nafrats, féu-los trera tots abdós ulls e enfilà'ls en una corda; e hac un hom d'aquells mateixs a qui no trasc sinó la un ull per tal que menàs los altres. E tots enfilats, un davant altre, tramès-los per presentalles al rei de França. E los cinquanta que romanien retenc-los per presos per tal com eren bons hòmens e honrats.